Формальдегід. Ще один ворог чистого повітря.



Поговорімо про екологію, а саме про забруднене повітря . Який стан людського здоров`я викликають постійні викиди формальдегіду на деревообробних підприємствах  ? Як почуваються мешканці ,які живуть поряд із такими заводами? Взагалі ЩО таке оцей страшний формальдегід і ЧОМУ  ми маємо  знати про його вплив на нас. 


Розгляньмо усі питання . Формальдегід - це речовина , яка оточує нас всюди: меблі ,газові плити , покриття для підлоги , побутова хімія , клей, косметичні вироби тощо. Усі ці речі можуть виділяти запах формальдегіду у нас вдома. Хоч ми і вдихаємо його  , такі малі виділення не є для нас загрозливими. У такому разі  ми просто відчиняємо вікно або провітрюємо приміщення .  Але якщо вже говорити про деревообробні підприємства, де викиди формальдегіду у повітря здійснюють щохвилини  у надмірній кількості , то тут вже зовсім інша розмова. 


Чому фірми , що займаються виготовленням дерев`яних виробів застосовують формальдегід? 

Він є корисним матеріалом у виробництві деревостружкових і ламінованих плит , лаків фанер тощо . Під час їхнього виготовлення відбуваються викиди формальдегіду і деревного пилу.  Викиди потрапляють у повітря , яке  вдихає людина  , і таким чином пара цієї речовини осідає у організмі. Варто зазначити , що хронічне вдихання формальдегіду провокує появу різних небезпечних симптомів . Але про це згодом.  Уже за таких обставин формальдегід для нас - небезпечний ворог , який б`є токсичністю , задушливим запахом та багатьма хворобами по людському організму.  


Деревообробні підприємства часто розташовані неподалік житлових районів. Тому в найбільшій небезпеці  саме найближчі населені пункти. А якщо таких підприємств вкрай багато , то про чисте повітря скоро доведеться мріяти.  Люди збирають підписи , звертаються до вищих органів , мітингують. А нащо? Чи тільки через неприємний запах викидів формальдегіду? 


Звичайно, що ні. Перша й головна причина - це великий ризик важких , а деколи й смертельних захворювань. Розгляньмо це на прикладі. Ваша сім`я живе поблизу заводу , де щодня виготовляють велику кількість деревостружкових плит ( саме від них найбільше викидів формальдегіду) . Кожен день ви вдихаєте різні хімічні сполуки й повільно отруюєте себе. З часом екологічна ситуація в цій місцевості стає небезпечною для навколишнього середовища , а ви все частіше скаржитесь на поганий загальний стан здоров`я. Все це відбувається через перевищення концентрацій формальдегіду в повітрі. Люди ,які перебувають у епіцентрі згубних викидів , ризикують мати проблеми зі здоров`ям , а саме : 

Кашель 

Спрага 

Печіння слизових оболонок  

Слабкість і загальна втома 

Безсоння та судоми під час сну 

Дратівливість 

Сильний головний біль 

Зниження маси тіла 


Це симптоми ,які зазвичай виникають при постійному вдиханні формальдегідних викидів . Але попадання в організм такої небезпечної речовини провокує появу не тільки симптомів ,а й хронічних , а деколи смертельних хворіб. Це , до прикладу, 
 
Розвиток раку носоглотки 

Алергічні захворювання  

Серйозні зрушення у нервовій системі 

Ураження слизової оболонки носа 

Захворювання статевих органів 

Рак порожнини носа 

Лейкемія 


Перша ознака перевищення норми вмісту парів формальдегіду в повітрі – характерний різкий запах. Він може бути Вам знайомий, як особливий “лікарняний” або “аптечний” аромат. У багатьох він асоціюється з новими меблями – але насправді так пахнуть пари формальдегіду. Його запах відчувається вже при концентрації в 25 разів менше допустимої за санітарними нормами.”інформує “Укрхіманаліз 


Чи є якийсь вихід у цій ситуації ? Вихід є завжди . Для того , щоб концентрації формальдегіду не перевищували норму й не несли за собою згубний вплив на людей , потрібно встановити на кожному деревообробному підприємстві якісні та надійні фільтри. Вони не є дешевими.Проте фільтри розпилюватимуть воду і ,таким чином , нейтралізують значну кількість викидів формальдегіду . За допомогою очисної установки ,фільтр також  зменшує виділення деревного впливу.Це дасть змогу людям ,які мешкають неподалік від деревообробних заводів ,дихати чистішим ,ненасиченим великим вмістом токсичних сполук повітрям .





Отже, робимо висновки : 


1.В основному формальдегід потрапляє в довкілля через промислові викиди та використання цієї речовини на виробництві. Тож можемо “подякувати”  деревообробним підприємствам за високу концентрацію формальдегіду в повітрі, яке стає забрудненим і насиченим токсичними сполуками. 


2.Формальдегід - це перша група за класом небезпечності . Це канцероген- тобто речовина ,яка провокує появу злоякісних клітин. Прикладом є рак. 


3.Якщо концентрація формальдегіду в повітрі перевищує норму , то людський організм реагує на це різними небезпечними хворобами. Здолати згубний вплив можуть якісні фільтри у тих місцях , де формальдегідом аж кишить (деревообробні підприємства. 


4.У епіцентрі небезпеки - сусіди деревообробних компаній , тобто мешканці населених пунктів , де розташовані такі заводи. 

 

Пам`ятайте одне - рівень чистоти повітря має значення , особливо для Вашого здоров`я. 


0 Коментарі